Oikeustiede
1. "Opettaja, mikä on huonon ja hyvän lain ero?" kysyi joku oppilas luennolla. Opettajan vastaus oli: "jos et saisi käyttää noita sandaaleita, koska laki kieltäisi sen, se voisi olla huono laki". Opiskelija taisi olla manner-Kiinasta.
2. Common Law, Common Law, Common Law ja vielä kerran kuinka ylivertainen järjestelmä on Common Law. Civil Law on huono ja kiinalainen oikeus se vasta huono onkin. Miksi Common Law on Common? No, koska 1. oikeuden ratkaisut ovat normaalien ihmisten ongelmia ja koska 2. jury koostuu tavallisista ihmisistä. Noilla samoilla perusteilla minusta meidän Civil Law on paljon enemmän common kuin näiden hieno Common Law. Hong Kongin oikeusjärjestelmä on kuulemma täydellinen.
En tiedä, uskonko.
3. Olen löytänyt sisäisen feministini. Suomessa vastustan ehdottomasti kaikkia mahdollisia sukupuolikiintiöitä sekä kunnissa, valtionhallinnossa kuin yrityksissä. Minusta lahjakkaimmat valitaan aina. Ei ole ehkä ennen tehty niin, mutta minun sukupolvelleni sukupuoli ei ole enää kynnyskysymys. Olen tottunut siihen, että joka paikassa on aina myös naisia. Olen opiskellut jo lukiosta lähtien paikoissa, joissa on naisia enemmän.
Minun sisäinen feministi löytyi Balfour v. Balfour tapauksen käsittelyn yhteydessä. Olin luokassa ainoa, jonka mukaan myös sopimusoikeudessa pitää heikompia suojata. Tapauksessa pariskunta oli tehnyt sopimuksen, joka kuitenkaan ei ollut tuomion mukaan pätevä sopimus. Kukaan luokan tytöistä ei nähnyt mitään ongelmaa siinä, että naisella ei ole mitään oikeuksia perheessä. Minä näin siinä joitain pieniä ongelmia ja heti kommenttini jälkeen pääsin naisproffan ystävien joukkoon.
4. Aasialainen moraali on naurettavaa. Aasialaisen pitää näyttää ahkeralta. Pitää herätä aikaisin ja tulla kirjastoon nukkumaan. Kirjastossa pitää olla mahdollisimman myöhään. Kirjojen päällä voi nukkua. Yliopisto on täynnä tarroja "älä varasta". En tajua miten voi olla hankalaa ymmärtää olla varastamatta. Kuitenkin näille se on vaikeaa. Paikallisten asuntolan jääkaapista katoaa kaikki vaihtareiden sinne jättämät tavarat noin 30 minuutissa. Kuulemma se on ihan yleistä, että jääkaapista voi ottaa toisen ruoat. Olen ymmärtänyt, että Hong Kongia pidetään eräänlaisena vapaan markkinatalouden paratiisina. Minusta vapaan markkinatalouden tukevin selkäranka on omaisuuden suoja. Jos nämä pässit eivät voi edes opiskelu aikoina ymmärtää, että toiselta ei saa ottaa, miten he voivat tulevaisuudessa pyörittää Hong Kongin kapitalismin koneistoa? Tai ehkä täällä eletään sitä Marxin kuvaamaa riistokapitalismia, missä kansaa riistetään. Kapitalismin koneisto tarvitsee vaihtareiden coca colat.
<< Etusivu