Google

sunnuntaina, maaliskuuta 26, 2006

Liettuan Derby



Minun mielestä koripallo ei ole valkoisen miehen peli. Suomalaisen miehen keskipituus taitaa olla 178 cm. Tällöin on helpompaa osua maaleihin, jotka eivät sijaitse 300 cm korkeudessa. Pallopeleistä esim. jalkapallossa on näin paremmat mahdollisuudet (siinä myös kääpiöt pärjää). Toisaalta eihän Suomessa saisi harrastaa kuin hiihtoa, suunnistusta ja sopupalloa, koska ne tekevät ihmisestä paremman sotilaan. Huolimatta arvostelusta koripallohan on erittäin tärkeässä asemassa NMKY:n liikkeessä, joten ei se aivan turha urheilulaji voi olla.

No eilen käytiin katsomassa Liettuan koripallon derdy: Lietuvos Rytas vs. Kaunas BC ŽALGIRIS Siemens Arenalla. Koripallo on ehkä ainoa asia (venäläisvihan lisäksi), joka saa liettulaiset sekaisin. Siemens Arena oli loppuunmyyty. 11000 Ihmistä huusi täyttä kurkkua koko ottelun ajan tai oikeastaan huuto alkoi 15 minuuttia ennen ottelua. Suomessa en ole koskaan nähnyt vastaavaa. Ihmiset käyttivät korvatulppia katsomossa, koska meteli oli infernaalinen. Istuin vierasjoukkueen eli Kaunasin fanien keskellä. Paikan olisi voinut valita paremmin, sillä kaikki kannattajat eivät olleet kovin mukavan oloisia. Mellakkapoliisi kantoi välillä ihmisiä ulos katsomosta. Toisaalta kysyin Vagelikselta, että millaista tämä meininki on Kreikkaan verrattuna. Hän totesi, että meininki on loistava, mutta poliisit ovat naurettavia. Kuulemma Kreikassa mellakkapoliisi ei uskalla tulla katsomoon. Kuulemma Liettualaiset fanit ovat erittäin rauhallisia verrattuna kreikkalaisiin... Rytas vei yllätten Zalgirista kuin litran mittaa 98:68 ja nousi Liettuan liigan piikkipaikalle. Sekä Rytas että Zalgiris ovat voittaneet kaikki ottelunsa muita joukkueita vastaan Liettuan liigassa. Samoin ne ovat ainoat, jotka pelaavat euroliigaa. Zalgiris on jo neuvostoliiton aikana viennyt Neuvostoliiton mestaruuden pari kertaa. Seurat ovat Liettuan jättiläiset. Niiden kohtaamisessa tuntui olevan erittäin paljon ylimääräistä latausta. Pelien loputtua poliisi eristi katsomon, jossa istuin. Pääsin kuitenkin ulos kun en tunnustanut kuin Liettuan värejä pipollani. Jos tunnustit Zalgiriksen värejä, jäit katsomoon. Ehkä tämä oli ihan hyvä kaikkien turvallisuuden kannalta...



Jos haluat ymmärtää liettualaisia, sinun pakko ymmärtää koripalloa. Lisäksi matsi oli kaikin puolin loistava elämys Suomen laatteaan katsomokulttuuriin verrattuna.

http://www.zalgiris.lt/
http://bc.lrytas.lt/