Google

keskiviikkona, maaliskuuta 22, 2006

Liettuan sähköiset tietolähteet verkossa

Seuraava artikkeli on kirjoitettu "tiedonhankinta"-kurssin yhden kerran puuttuvasta osallistumisesta korvauksena. Julkaisen täällä, koska ilmeisesti joku tämän palstan lukija on kiinnostunut myös juridiikasta. Kirjoitettu helmikuun alussa 2006.

Pyrin seuraavassa käymään läpi Liettuan tärkeimmät sähköiset tietolähteet, jotka auttavat Liettuaan liittyvien juridisten asioiden hoitamisessa. Liettuan virallinen kieli on Liettua. Sen ymmärtäminen on mahdotonta, jos ei osaa Liettuaa. Se ei ole myöskään lähellä mitään muuta kieltä, joten sen ymmärtäminen on erityisen vaikeaa. Sivuistoista saisi huomattavasti enemmän irti,jos osaisi liettuaa, joskin kielen oppiminen on niin vaikea,että olettaisin suomalaisen juristin ajan voisi allokoida tehokkaamminkin. Sivuistoista on saatavissa yleensä suppeat versiot englanniksi, mutta ottamalla yhteyttä viranomaisiin uskon,että apua löytyy. Toisaalta ongelmana on,että maan viranomaiset eivät pääsääntöisesti puhu englantia. Viranomaisten palveluksessa olevat vanhat/keski-ikäiset ihmiset puhuvat yleensä saksaa ja nuoret englantia. Tämä työ on tehty Mykolas Romeris Universityn kirjastossa ja koko kirjoittamisen aikana on ollut kylmä, koska sisälämpötila on noin +5°c. Taloja tässä maassa ei ainakaa osata rakentaa tai ainakaa lämmittää niitä.

Liettua
http://www.lietuva.lt/

On perussivusto, josta tutkiminen kannattaa aloittaa. Sivut perinteinen esittelysivusto, josta on kuitenkin mahdollista löytää suppea esitys monista Liettuaa koskevista asiosta. Ylipäätänsä sivusto on käyttökelpoinen, jos haluaa saada yleiskuvan Liettuan yhteiskunnan toimimisesta(poliittinen, taloudellinen tai oikeudellinen järjestelmä). Sivuston avulla voi suunnitella kylpylälomaa tai pankkitoiminnan aloittamista Liettuassa. Verrattavissa suomalaiseen www.suomi.fi.

The Parliament of the Republic of Lithuania
http://www.lrs.lt/

Liettuan parlamentin nettisivut on juridisentiedon peruslähde Liettuassa. Seimas on liettuaa ja tarkoittaa parlamenttia. Sivut ovat jopa ylättävän hyvät. Paras osio niillä on Legal Acts valikko, jonka avulla voi tehdä hakuaja kaikkeen mahdolliseen parlamentin läpi menevään materiaaliin. Nytkin ongelmana on liettuan kieli, mutta ylättävän paljon materiaalia on saatavissa englanniksi. Law hakusanalla on löytyy 377 tulosta eli englanniksi käänettyä lakia. Myös muuta materiaali löytyy englanniksi. Liettuan EU jäsenyyden johdosta englanninkielinen materiaalia on kasvanut silmissä(katso vuosia, koska materiaalia lisätty). Ehkä laajempi ongelma voisi olla,että lakea ei ole tulkittu kuin liettuaksi. Kuitenkin tällöin kannattaa tiedustella liettulaiselta juristilta mistä heidän laki on plagioitu. Esim. Liettuan siviilakikirja on suoraan Hollannista.

The President of The Republic of Lithuania
http://www.president.lt/

Liettuan presidentin nettisivusta ei ole kovin keskeinen tietolähde, mutta ehkä tarpellinen joskus. Liettuan presidentin valtaoikeudet eivät ole kovin laajat.

Government of The Republic of Lithuania
http://www.lrv.lt/

Liettuan hallituksen nettisivut, joilta löytyy tietoa hallituksen päätöksistä ja hankkeista myös englanniksi. Niiden käyttöön voi olla tarvetta, koska sieltä pääsee helposti eri ministeriöiden nettisivuille. Ministeriöiden nettisivuilta taas löytyy vaihtelevasti tietoa englanniksi,

Ministry of Justice of the Republic of Lithuania
http://www.tm.lt

Ovat liettuan oikeusministeriön sivut, mutta minusta niiden käyttöarvo on tiedonhaussa on aika olematon. Mielenkiintoisin osio ovat hankekohtaiset sivut. Samoin jos tarvitsee yhteystietoja Liettuaan oikeuslaitoksiin, niitä voi yrittää löytää näiden sivujen avulla.

Mykolas Romeris University
http://www.ltu.lt/

Mykolas Romeri University on Vilnassa sijaitseva maan johtava kansainvälistä oikeustieteellistä koulutusta antava laitos(Vilnan yliopisto antaa myös oikeustieteellistä koulutusta). Yliopistolla on myös kirjastosta, josta voi hakea materiaalia. Ongelmana on,että kirjaston kokoelma on pääasiassa vain liettuan kielinen. Samoin kirjaston englanninkieliset ”lähteet” ovat samoja kansainvälisiä tietokantoja, joihin esim. helsingin yliopiston kautta on vapaa pääsy. Yliopiston nettisivujen kautta voi tehdä hakuja kokoelmaan.

State Tax Inspectorate
http://www.vmi.lt/english/default_en.htm

Ulkomaalaisen yritystoiminnan verotukseen liittyvät ohjeet ja määräykset löytyvät melko selkeästi. Kuitenkin tiedän,että Liettuan verojärjestelmän olevan hiukan laajempi kuin sivuja lukiessa voi helposti ymmärtää. Suomen keskuskauppakamarin tutkimusten mukaan nimenomaisesti verotukseen liittyvät epäselvyydet ja viranomaistoiminan ”neuvostohenkisyys” ovat syitä, jotka hidastavat liiketoiminnan kasvua Liettuassa.

Competition Council of the Republic of Lithuania
http://www.konkuren.lt/english/

Liettuan kilpailuviraston nettisivusto, jonne on koottu myös ilahduttavan paljon englanninkielistä materiaalia. Kaiken kaikkiaan todella laadukkaat nettisivut ehkä parhaat Liettuan viranomaisten tarjonnasta.

The Supreme Court of Lithuania
http://www.lat.litlex.lt/

Liettuan korkeimman oikeuden nettisivut. Mikäli et osaa liettuaa näiden sivujen käyttäminen on hankalaa. Kuitenkin sivuilta löytyy korkeimmain oikeuden ennakkoratkaisuja.

The Supreme Administrative Court of Lithuania
http://www.lvat.lt/

Liettuan korkeimman hallinto-oikeuden nettisivut. Täältä on mahdollista löytää perustietoa oikeuden toimminnasta.

The Constittutional Court of The Republic of Lithuania
http://www.lrkt.lt/index_e.html

On Liettuan perustuslakituomioistuimen nettisivusto, jolta löytyy myös haku englanniksi käännettyihin ratkaisuihin. En osaa sanoa ratkaisujen käyttöarvosta oikeastaan mitään.

The State Patent Bureau of the Republic of Lithuania
http://www.vpb.gov.lt/en/

Liettualainen PRH:n vastine. Sivuilla on kohtalaisen hyvin englanninkielistä materiaalia.

Center of Legal Information
http://www.infolex.lt/portal/ml/start.asp?lang=eng

Kaupallinen juridiikka porttaali Liettuan oikeudesta, rahoitus tulee liettulaisilta asianajotoimistoilta. Varsinkin ”Doing Business in Lithuania” osion englanninkieliset yleisesityksen Liettuan oikeuden eri aloista ovat erittäin laadukkaita ja pesevät 10-0 valtiolliset nettitietokannata. Suosittelen.

Lopuksi Liettuaan yhteiskunnan toimintaa ei voi oppia kuin viettämällä aikaa tässä kummallisessa maassa. Toisaalta niin taitaa olla kaikkien maailman maiden suhteen.