Google

perjantaina, huhtikuuta 28, 2006

Ignalinassa




Ensiksi pahoittelut, että en ole päivittänyt blogia pitkään aikaan. Nyt tulee taas tavaraa.

Minusta yksi Liettuan mielenkiintoisimmista matkailunähtävyyksistä löytyy Antanas Snieckuksen mukaan nimetystä atomityöläisten kotikaupungista Snieckusta. Valitettavasti kaupungin nimi vaihdettiin Neuvostoliiton hajoamisen yhteydessä tylsäksi Visaginakseksi. Kaupungin keskustasta noin 10 km päässä sijaitsee Leonid Breshnevin päätöksellä rakennettu valtava Ignalinan ydinvoimala. Voimala on kaikilla mittapuilla tautisen kokoinen. Se tuottaa edelleen 70% Liettuan koko sähköntarpeesta. Kuitenkin paras asia on, että se on tyyppiä RBMK-1500. Kyseinen reaktorityyppi on tunnettu erittäin oikulliseksi ja väärin suunnitelluksi. Paras puoli on siinä, että siitä voidaan vaihtaa polttoainesauvat lennossa, mikä mahdollistaa loistavasti uraanin rikastamisen. Kyseistä reaktorityyppiä pidetään yhtenä hirveimpänä neuvostoliittolaisen insinöörintaidon näytteenä. Kaikki tietävät, mitä tapahtui Ignalinan pikkuserkulle vuonna 1986 Ukrainassa?




Aloitin matkan perinteisesti kello 06.15. Raahauduin yksin juna-asemalle. Olin tällä kertaa matkassa aivan yksin. En myöskään tiennyt minne tarkasti olin menossa. No ostin junaliput. Junan piti saapua Visaginakseen noin kello 9.35. EI saapunut. Saavuimme Ignalinan kaupunkiin, jossa ydinvoimala ei nimestä huolimatta sijaitse. Tämän jälkeen aloin epäillä, olinko oikeassa junassa. No, jos menen ohi ei auta, kun palata takaisin Vilnaan. Epäilihän Jeesuskin jumaluuttaan, mutta nyt usko minun oikeaan reittiin oli todella hukassa. Lopulta ehkä kello 10.30 juna saapui Visaginakseen. Hyppäsin junasta ulos ja kävelin aseman eteen. Sieltä löytyi taksikuski, joka osasi vain " I am your man" enkuksi. Pääsimme yhteisymmärrykseen hinnasta saksan-englannin-liettuan-viittomakielen avulla. Kuski polki Saksasta tuotua 1980-luvun audia kuin Räikkönen. Visaginas on siitä poikkeuksellinen kaupunki Liettuassa, että 9/10 asukkaista puhuu äidinkielenään Venäjää. Kaupunki rakennettiin 1974 keskelle metsää, kun ydinvoimalaa alettiin rakentaa. Kaiken kaikkiaan Visaginas on yksi parhaista liettualaisista kaupungeista, jotka olen nähnyt. Se ei ole niin ruma kuin normaalisti Liettuassa lähiöt ovat, koska sinne tajuttiin jättää komeita mäntyjä talojen välille. Kaupungit kadut ovat 4-kaistaisia. Talot ovat rumia, mutta todella hyvässä kunnossa. Kaupunki sijaitsee kauniilla mäntykankaalla järven rannalla.



Taksi kuski heitti minut ydinvoimalle ja lupasi tulla hakemaan pois, kun soitan. Ignalinna oli juuri niin komea kuin odotin. Kaksi jykevää kolmihaaraista savupiippua ja massiiviset rakennukset. Työntekijöiden ruokala oli vielä Neuvostoliittoa ja työntekijöiden ruokakauppaan pääsi nykyisin vapaasti. Neuvostoliiton aikana sen paremmasta valikoimasta (banaaneista) saivat nauttia vain atomivoimalan työntekijät. Menin informaatiokeskukseen. Siellä minulle iskettiin kasa esitteitä käteen, lahjoitettiin ydinvoimalan cd-rom ja istutettiin katsomaan elokuvaa ydinvoimalasta. Informaatiokeskuksessa on myös pieni museo. Informaatiokeskukseen olisi pitänyt ilmoittautua etukäteen. Ilmoittauduin viiime yönä ehkä kello 24.00. Tänä aamuna minulle oli lähetetty viesti, että en voi vierailla tänään siellä... No eivät estäneet. Turbiinihalliin ei pääse enää kuin harvat ja valitut, koska rättipäät räjäyttivät New Yorkissa 2001 ne tornit. Liettuassa pelätään, että tänne isketään seuravaksi. Yritin kaikkeni, mutta ei onnistunut. Ilmeisesti ydinvoimalassa on hyvät palkat, koska normaalisti Liettuassa kaikki onnistuu, kunhan vain maksat... Täällä ei toiminut.



Soitin taksin ja palasin Visaginakseen. Sanoin, että rautatieasemallle. Kuski sanoi minulle jotain saksaksi. En ymmärtänyt. Sitten liettuaksi. En ymmärtänyt. Sitten "autobus". Sanoin Taip! Kuski heitti minut kaupungin keskustaan, koska bussi lähti ennen junaa takaisin Vilnaan. Ystävällistä. Kävin vielä popsimassa voiset mätileivät hotellin baarissa ja kuljeskelin kaupungilla. Istuin bussiin ja nukahdin. Matka meni hyvin siihen nähden, ettei minulla on ollut tarkkaa tietoa, miten perille pääsy käytännössä onnistuu...




Ignalinna uhataan sulkea kokonaan 2009. Ensimmäinen reaktori suljettiin jo 2000-luvun alussa. EU-maat vaativat sen sulkemista, koska se on niin vaarallinen! No minusta pahempi ongelma on, että jos se suljetaan, Liettuan talouteen saadaan näin uusia ongelmia. Uudet taloudelliset ongelmat aiheuttavat taatusti ongelmia Liettuan integraatiokehitykselle. Jos EU sulkee voimalan, tilanne pitää korvata taloudellisesti Liettualle. Suomalaiset voivat olla ihan hiljaa EU:ssa, koska Pietarin lähellä sijaitsee Sosnovyi Borin voimala, joka on samaa pahamaineista RBMK tyyppiä. Siis, jos Ignalinna suljetaan, saadaan taloudellisesti vaikeuksissa oleva Liettua ja vaarallinen Sosnovyi Borin on 300 km päässä Helsingin keskustasta. Ignalinna on sentään 600 km etäisyydellä. Toisaalta Ignalinan sulkeminen voi aiheuttaa vallankumouksen eräässä valtiossa. Missä valtiossa? Vastaukset ja perustelut vieraskirjaan!



Lopuksi, jos Ignalinna suljetaan, minulla on töitä kaikille Visaginaksen asukkaille:

Malli 1: Visaginaksen väestö on erittäin hyvin koulutettua, mutta ongelmana on venäjän kieli ja sen sijainti. Visaginakseen on vaikea kuvitella mitään teollista tuotantoa. Aion perustaa työnvälitysfirman, jonka kautta välitän Visaginaksen ammattilaiset takaisin halkomaan atomeita esim. Iraniin, Pohjois-Koreaan, Intiaan ja Kiinaan. Uskon, että henkilöille, jotka osaavat käyttää sotilasreaktoria löytyy töitä!

Malli 2: Ydinvoimalaan jää paljon töitä myös sen sulkemisen jälkeen, koska ydinjätettä ja -reaktoreita pitää hoitaa myös sulkemisen jälkeen. Ignalinnasta saa loistavan matkalunähtävyyden. Kannetaan Grutas Parkista yksi Lenin seisomaan pääportille ja sitten vain opastetut kierrokset ydinvoimalaan. Näen Tšernobylin kaltainen reaktori turvallisesta!! Ravintola vanhaan kaasuturbiinihalliin!

Yhden asian opin tällä matkalla:

Ignalinnan esittelyvideo päättyi toteamukseen, että kun palaan kotiin illalla, kodin tunnun aiheutuminen on Ignalinnan ansiota. Kuulemma ilman sähköä ja lämpöä ei ole kodin tunnetta. Lenin totesi, että kommunismi on yhtä kuin koko Neuvostoliiton sähköistäminen. Kommunismi murtui, mutta sähkö on edelleen tärkeintä elämässä?


www.iae.lt
http://fi.wikipedia.org/wiki/Ydinvoima
http://fi.wikipedia.org/wiki/RBMK