Google

torstaina, huhtikuuta 13, 2006

Jalkapallo

Loistavaa! Kups teki sen! Ensimmäinen voitto kuopiolaiselle jalkapallolle sitten 1989! Tästä on hyvä jatkaa! Malinen on velho! Sinänsä tämä asia huolestuttaa minua!
Kuopiossa urheilumiehet johtavat kaupunginvaltuustoa. Tämän takia rahaa kaadetaan urheiluun niin paljon, että heikompia (=järkeviä) hirvittää. Jos urheiluseura menestyy, rahaa pitää puskea kahta kauheammin. Kuuluuko kunnan lakisääteisiin tehtäviin rakentaa hyppyrimäkiä, pesäpallostadioneja, jalkapallostadioneja, valtavia urheiluhalleja? Perustelut ovat täysin naurettavia. Kuopioon saadaan näkyvyyttä, matkailutuloja, verotuloja. Uskoisin, että resurssit voitaisiin allokoida tehokkaammiin. En kiellä, etteikö nuorisoliikuntaa ja kuntourheilua pidä tukea, mutta huippu-urheilu ei tuota penniäkään kaupungilta. Lisäksi monet kuopiolaiset joukkueet ovat nykyään osakeyhtiömuotoisia. Osakeyhtiön tehtävä on tehdä voittoa omistajilleen (pääoma hallitsee). Mikään muu oy-tyyppi (laivanrakennus, kartonkitehtaat, bioyritykset) ei saa kaupungin budjetista niin paljon suoraa tukea kuin urheilu oy:tä. Toki hyväksyn, että kasvavia yrityksiä voidaan tukea, mutta rahat pitää saada takaisin jossain muodossa. Voin perua sanani, jos joku voi esittää laskelman, että Kalpa, Kups tai PuPE on suorasti tai epäsuorasti maksanut takaisin kaupungille kaiken sen tuen, joka niihin on välittömästi (raha) tai välillisesti(anteeksi annetut maksut, yms) pumpattu viimeisen 10 vuoden aikana. Lisäksi, onko perusteltua tukea yrityksiä, jotka ovat tehneet toistuvia konkursseja (Kalpa), joilla on jatkuvasti työnantajavelvoitteisiin liittyviä riitoja vireillä (Kups, Kalpa), joiden työntekijät joutuvat turvautumaan palkkaturvaan tai verottaja uhkailee konkurssilla (PuPe)?

Miten on Liettuassa?

Jos tutkii paikallisten koripallojoukkueiden toimintaa, huomaa heti eron. Suhtautuminen sponsorointiin on kaikin tavoin ammattimainen. Jos olisin yritysjohtaja ja minun pitäisi ratkaista pistänkö eurot liettulaisen koripallojengin vai suomalaisen futisjengin tukemiseen, ratkaisu olisi helppo. Liettuassa tuote on viimeistä piirtoa myöten ammattimainen. Suomessa se on jotain muuta. Toisaalta Suomessa ongelmana on myös se, että jalkapallo ei kiinnosta kuin pientä osaa kansasta, tai ylipäätänsä urheilutapahtumissa käydään naurettavan vähän. On idiotismia maksaa mainoksesta, jota katsovat tyhjät katsomot. Suomessa sponsoroisin Jukolan viestiä, koska se kiinnostaa oikeasti n. 1500 joukkuetta ja useaa kymmentä tuhatta ihmistä.

Sitten vielä jalkapallosta:
Paras jalkapallopeli on Hattrick. Helsingin yliopiston professori Ari Hirvonen pelaa Hattrickia ja luennoi sen merkityksestä oikeusteorian tunneilla. Suosittelen siis Hattrickkiä jokaiselle, joka haluaa päästä samoille aaltopituuksille oikeusteorian kanssa. Hattrick on aikuisten Habbo hotel! Vannoin joskus, etten enää koskaan pelaa tietokonepelejä. No tämä lupaus kesti useita vuosia, mutta vuonna 2004 luin Helsingin Sanomista jutun Hattrickista. Pelaan edelleen viikossa 1-1,5 tuntia oikeita ihmisiä vastaan. Menestyminen perustuu lähes täysin loogiseen päättelemiseen. Täydellinen peli ja pahan riippuvuuden aiheuttaja. Onneksi peliä ei voi pelata kuin rajoitetun ajan viikossa (2 ottelua). Tällä ehkäistään tehokkaasti sen haitalliset vaikutukset muuhun elämään.