Google

lauantaina, huhtikuuta 08, 2006

Likaista peliä?

Huolimatta siitä, että minua on pyydetty kirjoittamaan Keskustan politiikoista, jätän sen väliin. Jokaisella suomalaisella on mahdollisuus seurata komediaa kotimaan tiedotusvälineistä. Mauri rakentelee hirvittävän isoja siltoja omaan vaalipiirinsä, Paavo on katkera kaikkia kohtaan, Matin puhtoisen partiopojan ulkokuori murenee tekstiviesti tekstiviestiltä ja muut kepulaiset vain yrittävät estää sen, etteivät "yksinäiset" naiset saisi hedelmöityshoitoa (koska se on Saatanasta) ja loputkin sinun maksamasi veromarkat yritetään jakaa maalaisille, jotta heistä jokainen voisi ostaa uuden 200 000 euroa maksavan Volvon. Tätä farssia voi seurata tv-1 uutisista joka arkipäivä kello 20.30. Oletettavasti myös jokin Yle:n "koko kansan" digikanava lähettää jotain Kepun vaiheista kertovaa ohjelmaa 24/7.

Liettuan politiikan perspoonallisuudet ovat jotain toista. Sinänsä Liettua ei ole kovin idässä, mutta tuhannen ja yhden yön sadut voisivat kertoa tämän maan poliitikoista.

Top-4 liettulaiset poliitikot:

1. Viktor Uspaskich

Venäläinen miljonääri, joka muutti Liettuaan vuonna 1987. Rikastunut hämärillä kaasuputkiin liittyvillä bisneksillä 1990-luvun alussa. Nykyisin omistaa mm. suolakurkkuja valmistavan Vikonda-yhtiön. Hän on Kedainiain kaupungin johtaja ja työllistää omien yhtiöidensä kautta lähes kaikki kaupungin asukkaat. Asiat ovat kyseisessä kaupungissa paremmin kuin muualla Liettuassa. Uspaskich on kaupungissa kuin Jumala. Hän perusti itselleen puolueen nimeltä “työväenpuolue”. Valitettavasti Bob-Helsinki ei ollut ensimmäinen, joka keksi pukea oikeiston työväki-teeman taakseen (Sauli Niinistö työväen presidentti). Sen teki Uspaskichin. Hänen puolueensa ilmoittaa olevansa työväen asialla. He puolustavat kaikkea hyvää. Puolueen tarkoitus on vain tehdä hyvää Liettuan kansalle! Puolueen johto on Vilnan bisneseliittiä ja muita liikemiehiä. Äänestäjät taas kaikkein köyhimmät maaseudulta, koska köyhät olettavat, että Uspaskich pystyisi tekemään muuallakin samanlaisen “ihmeen” kuin on tehnyt Kedainiaissa. Loistava suoritus! Uspaskich on todellinen pelimies, sillä hän ei ole hallituksen tai parlamentin jäsen. Todellisuudessa hän johtaa kuitenkin koko puoluetta rautaisin ottein kulissien takaa!
Absurdista tilanteesta vielä kummallisemman tekee se, että liettualaiset vihaavat sydämiensä kyllyydestä venäläisiä. Miten on mahdollista, että liettuan yksi valovoimaisimmista poliitikoista ei puhu kuin murtaen liettuaa ja on venäläinen?

http://www.darbopartija.lt

2. Algirdas Brazauskas

Liettuan pääministeri ja entinen presidentti. Tilanteessa ei ole mitään muuta absurdia kuin se, että herra toimi neuvostoliiton aikana Liettuan kommunistisen puolueen johtajana ja sitä kautta myös Liettuan johtajana. Nyt hän edustaa taas demokratiaa, kansalaisvapauksia ja markkinataloutta. Johtaa myös Liettuan sosiaalidemokraattista puoluetta eli kommunistisen puolueen inkranaatiota. Alkaa olla vanha (s.1932). Jos kansaa johtavat kommunismista oppinsa saaneet herrat, ei voida olettaa, että järjestelmästä saataisiin tuhottua kaikki kommunismin piirteet. Kaikki suomalaiset tietävät, ettei keskustapuoluekaan muuttanut ideaansa (kaupunkilaisten rahojen jakaminen maaseudulle) vaihdettuaan nimensä Maalaisliitosta Keskustaksi.

http://www.lsdp.lt/

3. Rolandas Paksas
Paksas aloitti poliittisen uransa Vilnan pormestarina, mutta pian, suuren kansansuosion takia, siirtyi valtakunnan politiikkaan. Saavutti populismillaan aseman kansan rakastamana pääministerinä. Esti Mazeikiu Nafta öljy-yhtiön myynnin amerikkalaisille. Ryhtyi ankaraan presidentin vaalikampaanjaan. Voitti vaalit hurjan kampanjan turvin. Kampanja rahoitettiin venäläisen mafian rahoilla, tai ainakin näin uskotaan. Lisäksi hän antoi kansalaisuuden venäläiselle asekauppiaalle ja piti yllä yhteyksiä venäläisiin eli mafiaan. Liettuan tiedustelupalvelu nauhoitti Paksasin keskustelua venäläisten kanssa. Ne soitettiin suorassa televisiolähtyksessä. Professori ilmaisi asian luennolla siten, että jokainen liettulainen poliitikko on korruptoitunut, mutta rahaa ei saa ottaa venäläisiltä. Hänen opintoihinsa korkeakouluissa liittyi jotain ongelmia, sillä jos ei ole opiskellut korkeakoulussa, mutta ilmoittaa opiskelleensa. Paksasin ensimmäiset tähtihetket päättyivät eroon ja oikeusprosessiin. Mutta Paksas on täällä taas! Pelaa poliittista peliä jälleen… Jos on tarpeeksi kova poliittinen pelimies, syytteet eivät haittaa, tästä esimerkkinä kepun Kauko Juhantalo. Paksas harrastaa taitolentoa. Hän on lentänyt Vilnan keskustan läpi virtaavaan joen päällä hurjia näytöksiä. Hänellä on uusi populistinen oikeistopuolue.
http://www.ldp.lt/


Iso-Paavo, se islamistien kaveri, Paksas ja Prodi. Voittajien on helppo hymyillä(miten heille on käynyt sittemin)?

4. Valdas Adamkus



Liettuan vuonna 1926 syntynyt presidentti. Asunut koko aikuisikänsä Yhdysvalloissa. Työskennellyt siellä mm. luonnonsuojeluliikkeessä. Palasi Liettuaan 1997 voitettuaan oikeusprosessin siitä, voiko edes asettua ehdokkaaksi presidentin vaaleissa, koska ei ole asunut Liettuassa ja oli Yhdysvaltain kansalainen pitkän aikaa. Hän tuli, näki ja voitti vaalit. Ollut kaksi kertaa Liettuan presidentti, ensin 1990-luvun lopussa ja sitten uudelleen Paksasin eron jälkeen. Hänet voi tavata Vilnan keskustassa kävelemässä turvamiesten kanssa. Liettualaisten mielestä vanha ja höppänä, mutta ei ärsytä ketään ja hoitaa hommat jotenkin, niin hyvä valinta.

Siinä missä Suomessa poliittinen satiiri puetaan piirretyn muotoon, Liettuassa tarvittaisiin jokin b-luokan jenkki toimintaelokuva.


Lopuksi:

Professori piti luennolla messua siitä, kuinka on mahdollista että Liettuan "talousministerillä" ei ole korkeakoulututkintoa. Hän oli tästä täysin sekaisin. Viittasin ja sain puheenvuoron. Kerroin Suomen tämän hetken suurimman puolueen puheenjohtajan ja valtiovarainministerin olevan koulutukseltaan ylioppilas. Hänen edeltäjänsä taas oli vain seiväshyppääjä ja liikunnanopettaja. Professori meni mykäksi. Onnistuin hiljentämään opettajia lukion historian tunneilla, mutta en uskonut, että se onnistuisi liettualaisessa yliopistossa!

Kuvat: Kaikki kuvat ovat peräisin kunkin herran puolueen sivuilta, lukuunottamatta Valdas Adamkus kuva on presidentin kanslian sivuilta.